Better Place Forests Visitor Center

“Previously models were conceived as rationalized stations on the way to a perfect object. [...] We no longer progress from model to reality, but from model to model while acknowledging that both models are, in fact, real.”
- Olafur Eliasson, from 306090 Models

Better Place Forests creates, operates and maintains protected spreading forests for families who want to create natural memorials. For their first protected forest, located along the coast in Mendocino County, California, the founders’ desire was to create a welcoming visitor experience that was both memorable and non-obtrusive. This proposal for a Visitor Center and Administration Office was sited at the edge of a clearing, providing a threshold between parking and forest meadow that allows visitors to gather, reflect and orient themselves before exploring the site.

The Visitor Center invokes the simple geometries of Charles Moore’s nearby Sea Ranch Condominium’s while reorienting a forest vernacular A-frame into a planimetric organizing device. Proposed as an open air structure of wood filigree, light becomes an active material element over the course of the day. In harmony with its place, the project establishes bonds with the land the mirror our own attempts to tread softly and react humbly when faced with the rugged California coastline.

You can learn more about Better Place Forests and their vision at their website: betterplaceforests.com

Project completed by Min Day – Kristen Smith involved as Project Designer.

Client

Better Place Forests

Location

Point Arena, California

Program

Visitor Center and Administration Building

Area

900 SF

Status

Proposal